Fri. May 29th, 2020

YO9ILX HAMRADIO

Expect the Unexpected

Vreau sa fiu radioamator!

4 min read

Radioamatorii pot fi de receptie sau de emisie-receptie.
Cei care doresc autorizatii de receptie, pot obtine aceasta autorizatie direct de la Federatia Romana de Radioamatorism (nu se mai practica sistemul de pe “vremuri”, cand pentru orice hartie trebuia sa dai o multime de examene).

– Site-ul Web al Federatiei Romane de RadioamatorismRadioamatorismul este o activitate care presupune utilizarea spectrului radioelectric incepand de la 137 KHz si terminand cu 250 GHz (da, nu este o eroare!). Mai pe romaneste explicat, cei care practica radioamatorismul vor stabili in mod traditional contacte radio folosind echipamente traditionale de comunicatii radio (statii radio de emisie-receptie).Moda practicarii radioamatorismului “via Internet” a navalit (evident) dupa aparitia Internet-ului, trecand prin faza de acomodare de la inceput, cand s-au inventat modurile de lucru digitale (packet-radio) care foloseau protocoale AX25 si respectiv TCP/IP incapsulat prin AX25. Desi sunt de profesie administrator de retea si nu sunt deloc batran (37 ani), imi permit sa exprim aici o opinie personala: comunicatiile radio trebuie sa ramana RADIO si nu inlocuite de joaca de-a palavragitul prin intermediul softurilor care fac VoIP prin Internet.

Ceea ce am exprimat mai sus constituie la ora actuala o disputa intre generatiile mai vechi si cele mai recente de radioamatori. Sa vedem de ce! (si prin asta sper sa intelegeti de ce am comentat atat de mult la acest capitol).

Radioamatorii au folosit si inca mai folosesc multe moduri de lucru. Prin mod de lucru se intelege maniera prin care este transmisa (si receptionata) informatia utila catre corespondent. Pentru cei care sunt complet noi in domeniu, trebuie sa inteleaga ca a comunica nu inseamna doar “a vorbi la microfon” ! Nu voi detalia excesiv, e mult de spus pe aceasta tema, dar voi mentiona aici ce e mai important:de 2 secole incoace, cel mai cunoscut mod de transmitere a informatiei la distanta, a fost utilizarea telegrafului prin intermediul alfabetului Morse ( inventat de Samuel F. Morse, prin 1840 ).
Comunicatia intre doua puncte se realizeaza intotdeauna prin folosirea unui PURTATOR de informatie. Purtatorul de informatie traditional al radioamatorilor este reprezentat de UNDA ELECTROMAGNETICA. Transmisia informatiei se poate face fie prin MODULAREA purtatorului fie prin intreruperea acestuia, folosind un cod recunoscut de “interlocutori”.
Telegrafia reprezinta o transmisie NEMODULATA a informatiei, obtinuta prin intreruperea purtatoarei (oscilatia electromagnetica produsa de un oscilator), in ritmul unui cod foarte cunoscut si prezentat deja: codul (alfabetul) Morse.
Comunicatia vocala inseamna MODULAREA purtatorului de informatie. Prin MODULARE se intelege amestecul dintre semnalul care trebuie transmis (sa presupunem ca este vocal sau muzical) si purtatorul de informatie. Cele mai cunoscute moduri analogice sunt telegrafia modulata si telefonia. Modurile digitale au aparut tarziu, odata si in paralel cu dezvoltarea retelelor de comunicatii pentru calculatoare. Unul dintre cele mai cunoscute si de data relativ recenta, ar fi PSK31.

Totusi, pana acum am discutat doar de transmiterea informatiei folosind un purtator radioelectric de informatie LIBER (unda electromagnetica). LIBER = propagarea purtatorului de informatie prin mediul inconjurator NATURAL (aer, apa, vid cosmic). Daca revenim la paragradul pe care l-am citat, comunicatia poate fi realizata si prin Internet, dar aceasta inseamna ca nu se mai foloseste in mod LIBER purtatorul de informatie, acesta fiind inlocuit cu reteaua in sine, realizata in mod mixt (cabluri din metal, cabluri optice, retlansatoare radio, etc.). Desi Internetul si retelele de calculatoare implica actualmente utilizarea unor echipamente radio, acestea nu fac altceva decat sa inlocuiasca purtatorii traditionali de informatie ai retelelor de calculatoare – respectiv cablurile electrice de date.

In concluzie, radioamatorismul adevarat se practica in mod traditional, prin acest lucru intelegand efectuarea unor comunicatii folosind echipamente de radio emisie-receptie (utilizarea undelor electromagnetice liber propagate). Implicarea sistemelor de calcul, a retelelor de date locale si a Internetului poate fi privita doar ca mijloace ajutatoare si in nici un caz ca inlocuitoare a purtatoarei traditionale de informatie – unda electromagnetica LIBER propagata.

Astfel, putem folosi Internetul pentru comanda de la distanta a unor echipamente radio traditionale, prin interfete adecvate, sau pentru a inlocui partial purtatoarea traditionala de informatie, pe distante si zone care nu ar putea fi usor acoperite altfel (a se vedea proiectul EchoLink ).


Conceptul de Banda Publica a aparut pentru prima oara in Statele Unite, la nivelul anului 1945, pentru a oferi cetatenilor obisnuiti posibilitatea de a comunica liber, in interes personal, pe distante relativ scurte. Prima oara, a fost alocata portiunea dintre 460 si 470 MHz (banda UHF) – dar, din motive legate de tehnologia acelei perioade, s-a trecut, in 1958, la folosirea benzii de 27 MHz unde scurte (HF). Pentru utilizarea acestei benzi, valabile si in Romania, nu aveti nevoie de vreo autorizatie, ci doar sa va conformati regulamentelor internationale de comunicatii . Comunicatiile CB in Romania au existat si inainte de 1989, dar erau interzise.

@ Acest continut nu imi apartine dar este de actualitate si sper sa fie de folos celor ce vor sa devina radioamatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − seventeen =

Copyright © YO9ILX | All rights reserved.