Fri. May 29th, 2020

YO9ILX HAMRADIO

Expect the Unexpected

Proiect de studiu al propagarii ionosferice YO-YO in banda de 5MHz

4 min read

Cristian Negru YO3FFF

Prin adresa SC-DEASRN nr 10577 din 08.04.2016 ANCOM acorda radioamatorilor autorizati din Romania dreptul de utilizare temporara a ecartului de frecvente 5353.5 – 5366.5 kHz. Conditiile impuse sunt urmatoarele:

 • Putere maxim aparent radiata: 15W (EIRP)
 • Natura comunicatiilor: corespondenta necesara pregatirii si desfasurarii de radiocomunicatii in situatii de calamitate si pentru sustinerea operatiunilor de interventie si ajutor
 • Durata utilizarii: 1 an, cu posibila prelungire si extindere cu un canal de rezerva de 3kHz, insa numai dupa analizarea in cadrul CIR a rapoartelor de testare realizate de catre FRR la finalul acestei perioade

Interesant de remarcat din ultimul punct ca ANCOM ia in consideratie prelungirea perioadei de autorizare cat si extinderea spectrului de frecvente in urma analizei raportului de testare realizat de FRR. De aici deducem ca FRR este mentionata ca organizator si coordonator al acestui proiect.

In cadrul Comisiei de Unde Scurte a FRR s-a luat decizia organizarii unui studiu al propagarii in aceasta banda pe teritoriul Romaniei (YO-YO).

Experimentul isi propune sondarea propagarii ionosferice pe distante variabile care sa acopere teritoriul Romaniei. Distanta intre emitator si receptor poate varia intre 10km si 700km.

WSPR a fost ales ca mod de lucru. Aceasta decizie a luat in calcul urmatoarele considerente:

 • WSPR este proiectat special pentru aplicatii de studiul propagarii utilizand puteri mici de emisie
 • Tehnologie matura testata la nivel mondial inca din anul 2008
 • Ofera gratuit toate componentele software cat si o baza de date online
 • Necesita resurse minime din partea utilizatorilor (PC + transceiver sau doar receptor)
 • Ofera siguranta in functionare cat si corectia erorilor

Un prim pas a fost autorizarea balizei YO9N. Multumita lui Adrian YO3HOT, aceasta a fost instalata si functioneaza 24/24 ore 7/7 zile in KN25XA. Iata cateva caracteristici tehnice:

 • Frecventa de lucru: 5.365kHz
 • Putere de iesire: 5W
 • Antena provizorie: INV-L pentru 160m; *se va inlocui cu una permanenta
 • Mod de lucru: WSPR

Acest studiu va asigura doua deziderate:

1.    Va fi baza raportului catre ANCOM la sfarsitul perioadei de testare a benzii de 5MHz (vezi mai sus solicitarea expresa a acestora)

2.    Va fi un studiu pertinent al propagarii ionosferice YO-YO in banda de 5MHz realizat de comunitatea radioamatorilor din Romania Evident ca semnalele transmisie de aceasta baliza vor trebui receptionate de cineva si aici interveniti dumneavoastra, radioamatorii YO!

In numele FRR, fac apel catre toti radioamatorii YO, indiferent de organizatia din care fac parte sa se alature acestui experiment. Este nevoie de cat mai multe puncte de receptie raspandite pe teritoriul Romaniei.

Conditii minime impuse participantilor la experiment:

 • Transceiver sau receptor capabil sa receptioneze frecventa de 5.365kHz, mod de lucru USB
 • Calculator personal (PC) capabil sa ruleze aplicatia WSPR 2.0 – se gaseste la aceasta adresahttp://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wspr.html
 • Conexiune permanenta la Internet sau posibilitatea de sincronizare permanenta a ceasului calculatorului prin alte metode (GPS, radio, etc.)
 • Posibilitatea de functionare a echipamentului cel putin 7 zile consecutive 24/24 ore

Baliza YO9N functioneaza de la inceputul lunii iulie cu mici intreruperi. Pe site-ul http://wsprnet.org au fost raportate receptii din YO cat si din strainatatea. Din pacate pana acum doar cateva statii YO au reusit sa indeplineasca ultima conditie de participare la experiment.

O sa incerc sa explic de ce este important sa raportam receptia balizei 24/24 ore 7/7 zile.

Studiul acesta trebuie sa raspunda unui set minim de intrebari:

1.    Este posibila o legatura radio YO-YO in banda de 5MHz utilizand puteri mici?

2.    Care este distanta minima/maxima pentru care se pot face astfel de legaturi?

3.    Exista variatie diurna a intensitatii semnalelor receptionate? Daca da, ce valoare are si cum evolueaza pe intervale orare? Intensitatea semnalelor variaza in functie de distanta dintre corespondenti? Daca da, cu cat si care este evolutia orara?

4.    Exista variatie sezoniera (iarna, vara ,etc.) a intensitatii semnalelor receptionate? Daca da, ce valoare are si cum evolueaza pe intervale orare? Intensitatea semnalelor variaza in functie de distanta dintre corespondenti? Daca da, cu cat si care este evolutia orara?

Asa cum se poate observa, pentru a putea raspunde la aceste intrebari semnalele de la YO9N trebuie inregistrare 24/24 ore 7/7 zile pe intreg teritoriul YO. De ce minim 7 zile consecutive, fiecare 24/24 ore? Pentru a putea alcatui o secventa saptamanala care sa poata fi comparata statistic cu alte secvente similare provenite de la alte statii de receptie.

De ce este important sa luati legatura cu reprezentatii organizatorilor experimentului (YO3FFF sau YO3APJ)? Pentru a coordona si cunoaste in timp real rezultatele efortului domneavoastra. In acest sens subsemnatul a fost numit de catre FRR sa coordoneze acest experiment la final urmand sa alcatuiasca raportul ce va fi prezentat la ANCOM.

De ce ati dori in calitate de radioamator YO autorizat sa participati la acest experiment? Evident ca nu va exista o motivatie pecuniara. Totusi, cei care vor putea oferi rapoarte de receptie cel putin 7 zile consecutive 24/24 ore vor fi mentionati in raportul final ANCOM. In acest fel vor fi cunoscuti pentru contributia adusa la unul dintre cele mai interesante (daca nu unicul) proiecte realizate de radioamatorii romani.

Bazat pe datele acumulate pana in prezent va prezint graficul variatiei diurne a semnalelor balizei YO9N receptionata in 4 puncte din tara. Au fost utilizate datele de la YO3FFF, YO3APJ, YO8RAA si YO9ILX. Desigur ca lista radioamatorilor YO care au trimis rapoarte de receptie a YO9N pe http://wsprnet.org este mai lunga insa numai acestia s-au calificat ca durata pentru acest tip de analiza statistica!

http://www.radioamator.ro/articole/img/1099/1099_1.jpg

Experimentul se afla in derulare. Cei interesati sunt rugati sa contacteze cat mai repede pe YO3FFF yo3fff@yahoo.com sau pe YO3APJ yo3apj@yahoo.com pentru detaliile de participare.

Va multumim si va asteptam.

73 de YO3FFF

Cristian Negru YO3FFF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − five =

Copyright © YO9ILX | All rights reserved.